Alla förtjänar ett najs jobb, eller hur?

När vi fick i uppdrag att göra LO Ungs årliga sommarkampanj om ungas rättigheter på arbetsmarknaden blev vår lösning konceptet #najsjobb. Istället för att göra en vanlig informationskampanj vill vi starta ett initiativ för att ge unga en egen plattform där de själva kan driva frågan, med hopp om att starta en rörelse. Vi utgick ifrån det faktum att många unga erbjuds svartjobb och andra usla villkor och satte upp ett huvudbudskap: Det räcker nu.

– Vi hittade en humoristisk och lekfull vinkel och en tonalitet för att få en målgrupp – som kanske inte vanligtvis pratar schysta och rättvisa villkor på första jobbet – att faktiskt börja tänka på och själva berätta vad de råkat ut för i olika jobbsituationer. Allt med syftet att informera och sprida kunskap kring rättigheter till unga människor som är på väg ut i arbetslivet och ska börja på sin första anställning, berättar Fredrik Nilarp som är Creative Director.

Kampanjen kombinerar information om regler med pepp och svar-på-tal, som ska göra det lättare att också kunna stå upp för sina rättigheter.

En viktig del är också att visa målgruppens egna erfarenheter och därför har vi baserat tre reklamfilmer på verkliga händelser. Med det vill vi synliggöra hur det faktiskt kan se ut. Filmerna baseras på händelser där en ungdom blivit uppmanad att försvara jordgubbarna hon skulle sälja och kassan med ett basebollträ, en chef föreslår att han ska smsa inför varje arbetspass eftersom han inte kan ge ett schema (vanligt förekommande) och en ungdom inte får betalt för att ha sålt glass vid dåligt väder (också vanligt förekommande). I rollen som chefen ser vi Jonas Malmsjö.

På LO Ungs sociala plattformar och under hashtagen #najsjobb kan unga dela sin definition av vad ett najs jobb är och dessutom skicka in egna, och läsa andras, anonyma historier från arbetslivet.

Följ oss och dela med dig av dina erfarenheter på #najsjobb.

LO + Happify

  • LO Ung verkar för ungas rättigheter på den svenska arbetsmarknaden och är en del av LO, en facklig centralorganisation med mer än 1,5 miljoner medlemmar. Det är med lite extra stolthet som vi finns med och underlättar och stöttar deras viktiga arbete.

LÄS MER